Balık pişirmek, sanıldığı kadar zor ve zahmetli bir şey değil. Bugün, farklı yöntemlerle yapılan onlarca farklı pişirme yöntemi var. Haşlama, ızgara ve buğulama gibi yöntemlerin yanında daha “sıra dışı" olan yöntemler de göz önünde bulundurulması gereken kriterler arasında.nnGenel olarak bir Türk ailesinin pişirme alışkanlıklarına baktığımızda, "sıra dışı" yöntemlerin haricinde, en çok kullanılan pişirme yöntemlerini uygularken dikkat etmeniz gereken bir kaç maddeyi sizin için listeledik.
- Balık etine uygun pişirme yöntemi seçin: Yağlı ve çok yağlı balıklar, ızgara gibi materyallerle pişirilmeye az yağlı olanlar ise daha çok haşlama yada buğulama ile pişirilmeye uygundur. Pişireceğiniz balık için en uygun pişirme yöntemini seçin.
- Izgarada balıkları kurutmayın: Ateşe çok yakın konumlandırılmış ızgaralar, balığın derisini yada etini yakıp kanserojen maddelerin ortaya çıkmasına neden olabildiği gibi aynı zamanda etin kuruyarak, hatta yanarak tadını kaybetmesine neden olur.
- Kemikleri değerlendirin: Temizleyip filetosunu çıkardığınız balıkların kemiklerini ve özellikle kafasını bir tencerede havuç, patates, brokoli gibi sebzelerle haşlayarak lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz
- Lezzetli soslar hazırlayın: Bugün artık sos hazırlamak zor bir şey değil. Türlü türlü deneyimlerle binlerce farklı sos, evdeki malzemelerle hazırlanabiliyor. Izgaradaki balıklar için değil belki ama fırında yaptığınız balıklar için özel soslar hazırlayın. Balıkla birlikte pişen soğan, sarımsak, fesleğen, kekik, maydonoz ve kırmızı biber gibi aromatik sebzeler, balığın etinden beklenmedik güzellikte tat almanıza fırsat tanır.
- Haşlama suyunu ölçekli koyun: Balığı haşlayacağınız suyu tencereye dengeli koyun. Su, balık etini tamamen kapatmalı fakat daha fazla olmamalı. Fazla olursa balığın tadı suya geçer, az olursa erkenden buharlaşıp eti kurutur.
- Haşlama süresine dikkat edin: Eğer balık etlerini çok az haşlarsanız çiğ kalırlar ve pişmediği için tam anlamıyla lezzetleri ortaya çıkmayabilir, çok haşlarsanız da dağılıp parçalanırlar ve tüketilmeye uygun kalmayabilirler. En iyisi, haşlamak istediğiniz balık eti için en uygun süreyi bulup bir hatırlatıcıdan yardım almak.
- Birlikte pişirme metodunu uygulayın: Özellikle haşlamalarda ve fırında pişirmelerde, balık etinin yanına patates, brokoli, havuç, gibi sebzeleri koymaktan geri durmayın. Birbirlerine lezzet kattıklarını göreceksiniz.
- Limon her zaman yanınızda olsun: Zor pişen su ürünleri etlerini (kalamar gibi) daha kolay pişirmek ve lezzetlerini ortaya çıkarmak için, kullandığınız etin cinsine göre limonlu soslarda bekletin. Ayrıca fırında yaptığınız pişirmelerde, balıkların üzerine bir kaç dilim limon koymak, etlerin daha lezzetli olmasını sağlar.
Yorum Gönder